Zet je schrap – Bitcoin Futures kan een kantelpunt naderen

23. September 2020 Aus Von admin

Wat is het omslagpunt voor Bitcoin Futures op topderivatenbeurzen zoals de CME, een beurs die een dagelijks handelsvolume van meer dan $300M en Open Interest van meer dan $400M heeft geregistreerd, consistent, voor de afgelopen 3 maanden.

Nou, een kleine verschuiving in de Open Rente of het handelsvolume kan een cascade-effect hebben op de prestaties van de Bitcoin Futures in de komende 180 dagen. Zo’n verschuiving zal worden beïnvloed door verschillende factoren, en het begint bij het omslagpunt. Drie factoren, om specifieker te zijn.

In de huidige fase van de marktcyclus van Bitcoin zijn deze factoren relevanter voor handelaren op derivatenbeurzen. Dit wordt duidelijker wanneer de Liquidatiegrafiek voor BitMEX wordt waargenomen. In de afgelopen 3 maanden hebben verkoopliquidaties betaald voor koopliquidaties. In de afgelopen dagen is deze trend echter omgebogen en hebben koopliquidaties de verkoopliquidaties op BitMEX afgedekt.

Het punt hier is om de bron van het domino-effect op te sporen voordat de dominostenen beginnen te vallen. In het geval van Bitcoin Futures kan het omslagpunt dichterbij komen dan verwacht.

Een van de topfactoren die het omslagpunt beïnvloeden is de Wet van de Weinigen.

De Wet van de Weinigen stelt dat „het succes van elke vorm van sociale epidemie sterk afhankelijk is van de betrokkenheid van mensen met een bepaalde en zeldzame set van sociale gaven“.

In het geval van Bitcoin, passen institutionele beleggers, derivatenhandelaren en walvissen in de wet. Het succes van Bitcoin Futures in de wereldwijde handelsgemeenschap is sterk afhankelijk van institutionele beleggers die handelen op CME. In feite beïnvloeden het dagelijkse handelsvolume en de open belangstelling voor CME ook het handelssentiment op de spotmarkten.

De laatste keer dat een cascade-effect werd waargenomen was toen het dagelijkse handelsvolume van BTC Futures $445M op de CME bereikte en er een rally was tot $614M. Op het moment van schrijven steeg het Daily Trading Volume met 63.3%, in vergelijking met de cijfers van 6 maanden geleden, en het heeft het potentieel om $614M te bereiken met één beweging in de juiste richting.

Dit effect is sterk afhankelijk van een andere belangrijke factor – The Stickiness Factor.

In 2017, toen de Google-zoekresultaten voor „Bitcoin“ en „Crypto“ het record braken, was de handelsgemeenschap getuige van een historische Bitcoin-stierenloop en altcoin-rally. Institutionele interesse en groei van Bitcoin-derivatenproducten volgde. Een vergelijkbare gebeurtenis vond plaats toen het geaggregeerde dagelijkse volume van de Bitcoin Futures op 27 juli 2020 $184B bereikte. Deze gebeurtenis was uniek en zorgde ervoor dat de Bitcoin Futures in de portefeuille van de gemiddelde institutionele belegger en de derivatenhandelaar bleven steken.

Het geaggregeerde handelsvolume is sindsdien niet meer gedaald tot het niveau van vóór juli 2020. Ondanks de koersdalingen van Bitcoin op de spotbeurzen, blijven de Futures-contracten met een premie handelen en is er meer optimisme. Het volume wordt niet direct beïnvloed door de prijs van Bitcoin en wanneer de spotmarkt bezaaid is met bearish sentiment, blijven de lange contracten de shorts op BitMEX voeden. Deze kleverigheid is een drijvende kracht achter het eerder genoemde omslagpunt.

Dichter bij het omslagpunt is de krachtige context de opkomst van stablecoins en hun instrumentele rol in het verlagen van de barrière voor het betreden van de spot- en fiatcrypto-markt.

In de afgelopen drie maanden hebben stablecoins zoals USDT elke dag $100M aan volume toegevoegd en hun marktkapitalisatie en -dominantie zijn enorm toegenomen. In feite heeft Tether ook een marktkapitalisatie van $15B overschreden.

Dit heeft direct invloed op het omslagpunt voor Bitcoin Futures, omdat het de handel in Futures toegankelijker maakt voor handelaren. Bitcoin op de beurzen is de afgelopen maand bijna verdubbeld, wat overeenkomt met een toename van de marktkapitalisatie en -circulatie van Tether. Dit komt overeen met derivatenhandelaren die kiezen voor fysiek afgewikkelde Bitcoin Futures-contracten op beurzen zoals Bakkt. Op Bakkt was het dagelijkse handelsvolume de afgelopen week zelfs meer dan $80M, terwijl de Open Interest constant boven de $10M lag.

Al deze factoren wijzen op een verschuiving in de strategie van derivatenhandelaren, terwijl ze ook de toegenomen activiteit op derivatenbeurzen onderstrepen. De race naar het omslagpunt is begonnen – Een toename van het totale handelsvolume op fysiek afgewikkelde Futures-contracten of CME kan het langverwachte domino-effect teweegbrengen.